palvelut-11533646567.jpg
 

MODA Villa

Prisma kauppakeskus
Tapulikuja 6, 30100 Forssa
Puh. 03 435 5056
Mirva Vali, 0400 763 181
mirva.vali@modavilla.fi

 
 
 

PUKEUTUMISETIKETTI

Juhlapukeutumisen lyhyt oppimäärä

Juhlatilaisuuksiin pukeutuminen merkitsee kohteliaisuutta isännille ja luo omalta osaltaan juhlatunnelmaa. Valitsemalla oikeat vaatteet oikeisiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin on juhlista helpompi nauttia ja olla rennosti oma itsensä. Vaatteen hyväksyttävyys ja tarkoituksenmukaisuus on aina riippuvainen tilaisuuden luonteesta. Sekä ali- että ylipukeutuminen herättävät helposti kielteistä huomiota.

Mikäli tilaisuuteen vaaditaan tietynlaista pukeutumista, se ilmoitetaan yleensä kutsukortissa. Kutsukortin asutoivomusta on noudatettava poikkeuksetta ja täsmällisesti. Etiketin mukaan pariskunnan tulee olla pukeutunut samanarvoisen juhlavasti. Naisten pukeutumiseen vaikuttavat muoti ja trendit enemmän kuin miesten, mutta jokaisessa tilaisuudessa se mukailee miesten pukeutumista eli miehen asu määrää naisen pukeutumisen.

Tumma puku

Aina moitteeton tumma puku sopii monenlaisiin tilanteisiin ja kuuluu siksi lähes jokaisen miehen puvustoon. Tumma puku sopii sekä päivä- että iltajuhliin.

Frakin juhla-asuna korvaava tumma puku on aina musta.

Yksirivisen puvuntakin kanssa voi käyttää liiviä. Klassinen yksirivinen puvuntakki ja liivi puetaan siten, että alin nappi jätetään auki. Kaksirivisen takin napituksesta on muistettavaa, että vastanappi on kiinnitettävä, koska se vaikuttaa puvun istuvuuteen. Istuuduttaessa puvun takki avataan. Herrasmies ei riisu puvuntakkiaan juhlissa.

Takin hihat ulottuvat ranneluun ja kämmenen väliin, jolloin paidan mansetista näkyy takin hihan alta noin kahden sentin pituinen kaistale. Valkoinen puuvillapopliinista valmistettu pukupaita on aina ollut herrasmiehen symboli.

Tumman puvun kanssa käytettävä solmio on silkkiä, tummansininen tai hopeanharmaa. Pienet kuviot ja pilkut sekä hillityt vinot tasaraidat ovat sallittuja. Solmio on oikean pituinen, kun sen kärki ulottuu vyön solkeen asti. Musta solmio kuuluu vain hautajaisiin. Solmuketta käytetään tumman puvun kanssa harvoin. Taskuliina ei ole välttämätön.

Klassisen tumman puvun housut ovat samaa materiaalia kuin takki ja niihin kuuluvat prässit. Housun lahkeen oikeaksi pituudeksi määritellään usein kengän koron alkamiskohta, mutta jotkut suosittavat oikeaksi pituudeksi noin yhtä senttiä koron yläpuolelle. Vyö siistii housujen ulkonäköä. Vyön väri on sama kuin kenkien ja vyön solki on saman levyinen kuin vyö. Kengät ovat mustat nahkaiset, ohutpohjaiset nauhakengät tai päältä sileät solkikengät. Mokkasiinityyppiset kengät eivät käy. Sukat ovat puvun väriset tai astetta tummemmat ja riittävän pitkävartiset, jotta paljaat sääret eivät näy lahkeiden alta.

Naisen vierailupuku

Naisen vierailupuku vastaa miehen tummaa pukua ennen klo 18:aa alkavissa tilaisuuksissa. Vierailupuku voi olla hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. Myös kotelomekon ja jakun yhdistelmä sopii naisen juhla-asuksi.

Pukuhattu on päiväjuhlan asuste, eli hattutilaisuuksia ovat ennen klo 18:aa alkavat juhlallisuudet. Hattu valitaan mallillisesti sekä tilanteeseen ja asuun että vuodenaikaan sopivaksi. Hatun pitää korostaa kantajansa persoonaa ja sen tulee olla kepeä, mutta arvokas. Harsot, sulat ja kukat sopivat hatun koristeiksi. Vierailupuvun kanssa voidaan käyttää käsineitä. Sisätiloissa ei hansikkaat kädessä syödä tai juoda.

Vierailupuvun kanssa voi käyttää aitoja tai fantasiakoruja sekä muodikkaita huiveja.

Laukku on pieni kirjekuorimallinen, nahkainen käsilaukku tai siro olkalaukku. Vierailupuvun kengät ovat sisäkäyttöön tarkoitetut ohutpohjaiset avokkaat. 

Juhlapukeutuminen ennen klo 18:aa

Mies

Nainen

tumma puku
vierailupuku
saketti
juhlava pitkähihainen lyhyt asu,
hattu ja hanskat
frakki
pitkähihainen yksivärinen silkkipuku tai vastaava,
hattu ja hansikkaat

Päivätilaisuuksia ovat viralliset vierailut, onnittelukäynnit, avajaiset, häät, kodin juhlat, laitosten vihkiäiset, cocktailtilaisuudet ja akateemiset päiväjuhlat.

Juhlapukeutuminen klo 18:n jälkeen

Mies

Nainen

tumma puku
iltapuku
smokki tai tumma puku
iltapuku tai pikkumusta
frakki
juhlapuku, aina pitkä

Tummaa pukua käytetään avajaisissa, päivällisillä ja perhekutsuilla. Smokki tai tumma puku kuuluu asiaan päivällisillä, ensi-illoissa ja illallisilla. Frakkitilaisuuksia ovat juhlatanssiaiset, juhlakonsertit, häät (alkaen klo 17 frakki myös lähisukulaisilla), juhlanäytännöt ja Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotot.

Lähteet:

  • Etiketin salat, Mirka Isotalo
  • Ovet auki ja tavat julki, Suvi Ruotsi
  • Kuinka käyttäytyisin, Sirkka Lassila
  • Vaikuta vaatteilla, Pukeutumisopas, Muotikaupan Liitto ry, Tekstiili- ja Vaatetusteollisuus ry
  • Tekstiili- ja Jalkinetoimittajat ry

Linkkejä

Pesuohjeita